środa, 17 grudnia 2014

Kaszotto :) z pieczoną dynią

Kasza ma wysoką wartość odżywczą, co podczas świątecznych przygotowań na pewno bardzo się wszytskim przyda. Kasza to rozdrobnione albo pozbawione łuski nasiona zbóż. Jej rodzajów jest dużo, na przykład gryczna (inaczej tatarczana jak mówi moja babci), manna, kukurydziana, jęczmienna, quinoa (z komosy ryżowej uprawianej w Peru), jaglana, ...

Składniki:

  • torebka kaszy jęczmiennej
  • dynia
  • olej
  • świeży rozmaryn, sól, pieprz


Wykonanie:

Obraną i pokrojoną w kostkę dynię, wkładamy do piekarnika.
Gdy zacznie być lekko miękka dosypujemy do niej kaszę i wkładamy przyprawy. 
Wszystko podlewamy cojakiś czas wodą lub jeżeli macie w domu akurat rosół - będzie świetnym rozwiązaniem - smak będzie bardziej wyrazisty.
Pieczemy aż wszytsko się ze sobą połączy, aż dynia będzie tak miękka, że będzie się rozpadać.
Doprawiamy do smaku.


Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz