piątek, 1 sierpnia 2014

Ciasto serowe z jabłkami

Jakoś się tak złożyło, że zbiega się czas wstawienia tego postu z wprowadzeniem prze Pana P. embarga na polskie owoce i warzywa.
Poza tym wiadomo, że NASZE NAJLEPSZE, że DOBRE BO POLSKIE :)

Składniki:
  • 100g masła
  • 150g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki rumu
  • 750g chudego twarogu
  • 200ml kwaśnej śmietany
  • 4 jabłka
Wykonanie:

Masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia,mąkę, rum, twaróg i śmietanę utrzeć razem. Na końcu dodać białko ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy (jeżeli nie macie sylikonowej, wyłóżcie masę do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) i ułożyć na nim umyty, obrane i pokrojone w małe kawałki jabłka.
Piec 70 minut (mnie zajęło to więcej) w temperaturze 180 stopni, ale po 35 minutach ciasto przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz