piątek, 18 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy

Święta już tuż tuż, a więc pora na wzmożoną aktywność kuchenną. Od paru lat nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez mazurka. W końcu to ciasto pojawia się tylko raz w roku, więc warto zaszaleć i dogodzić sobie tym słodkim wypiekiem.
Mocno maślane, kruche ciasto to podstawa.


Składniki na ciasto kruche (forma silikonowa 21x21):
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g masła (schłodzone, pokrojone w kostkę)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
Masa kajmakowa jest kupna firmy Bakalland (po raz pierwszy ją kupiłam i jestem mile zaskoczona brakiem cukrowych kulek, które ponoć są naturalnym elementem wynikającym z scukrzenia). Do masy dodałam namoczone wcześniej rodzynki i żurawinę (ilość zależy od zapotrzebowania). Myślę, że śmiało może je również zamoczyć w rumie...i żałuję, że tego nie uczyniłam.

Wykonanie:

Wcześniej zagniecione i schłodzone w lodówce ciasto, rozwałkowujemy i rozgniatamy w formie, by zachodziło na ścianki. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy pergaminem, obciążamy suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami. Podpiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.
Na wystudzone ciasto nakładamy masę i ozdabiamy według uznania.



Wesołych i zdrowych Świąt :)
Smacznego :)

1 komentarz: