wtorek, 29 października 2013

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Jak obiecałam wczoraj- dziś przepis na pomidorową "po nowemu" :) Co Wy na to?

Porcje: zależy kto ile zje bo jest pysssszna :)

Składniki:
* 1,5 kg pomidorów
* główka czosnku
* kilka gałązek świeżego rozmarynu (można zastąpić suszonym)
* kilka gałązek bazylii
* sól oraz świeżo zmielony pieprz
* oliwa

Wykonanie:
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry i ułożyć w brytfannie bądź naczyniu żaroodpornym. Polej je oliwą. Rozrzuć czosnek-ostateczna jego ilość zależy od gustu:) Rozrzuć także bazylię oraz rozmaryn, posyp solą i pieprzem.
Wstaw do nagrzanego na 220 stopni piekarniki i zapiekaj do momentu aż brzegi pomidorów zaczną się przypiekać.
Wyjmij z piekarnia i usuń gałązki. Odstaw aż ostygnie.
Zmiksuj na gładką masę. Jeżeli zupa jest za gęsta można do niej rosołu ale polecam Wam właśnie taka prawdziwą, gęstą, beż dodatku śmietany :) mhhhm pycha

Moje rady:
Oczywiście sposób podania jest dowolny:) Można ją podać ze śmietaną, z bagietką, z włoskim chlebem kropionym oliwą:)

Smacznego
Andzia

2 komentarze:

  1. jest najlepszą pomidorówą ,jaką jadłam. dzięki Ann

    OdpowiedzUsuń