niedziela, 27 października 2013

Muffiny z chrupiącą posypką...

Oj nie było dawno nic nowego... żadnych przepisów, żadnych zdjęć... Pewna Anna (która szykuje niespodziankę :) wjechała mi na ambicję... że już rok mnie tu nie ma, nie zaglądam, nie piszę... Więc jestem.
Tym razem prezentuję muffiny, na które przepis mam od Gosi (zajrzyjcie do niej koniecznie, tworzy cudowne rzeczy dla dzieci i dorosłych).



Składniki:

  • 2 jabłka (obrane, pokrojone w kostkę)
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml miodu
  • 125 g cukru trzcinowego (odsypać 3 łyżeczki do posypki) 
  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • garść migdałów
  • 3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonu wymieszać w jednej misce.
2. Migdały posiekać na małe kawałki (odsypać 1/3 do osobnej miseczki).
3. Obrać jabłka, pokroić w kostkę.
4. Cukier, olej, jogurt, jajka, miód wymieszać w drugiej misce.
5. Połączy suche składniki z mokrymi, dosypać pokrojone jabłka oraz migdały.

Posypka:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 części pokrojonych migdałów
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
Wypełniamy foremkę muffiny do 3/4 wysokości, posypujemy posypką. 
Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wstawiamy blachę. Pieczemy ok. 15-20 min, do tzw. suchego patyczka. 


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz