niedziela, 12 kwietnia 2020

Mazurek marchewkowy

Są Święta, choć inne, możemy mówić że wyjątkowe, ale chyba jednak ...
Nie no ok... głowa do góry.

Mazurek się poleca jak zawsze na Wielkanoc.

Składniki:
Ciasto:
2 średnie, umyte, obrane marchewki
2 jaja
120 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
110 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
60 g zmielonych orzechów laskowych
60 g zmielonych orzechów włoskich
1 zmielony goździk
1 łyżeczka cynamonu
110 ml oleju słonecznikowego

Masa z serka:
270 g tłustego, zmiksowanego twarogu
400 g waniliowego serka homogenizowanego
40 g cukru pudru

Dekoracje:
Suszone owoce
Orzechy


Wykonanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą.
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Suche składniki i olej dodajemy partiami, dalej miksując.
Ciasto przekładamy na blachę (u mnie sylikonowymi 25cm).
Pieczemy 40 minut w temperaturze 175 stopni.
Studzimy.

Składniki na krem miksujemy ze sobą.

Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż.
Masę dzielimy pół na pół i smarujemy środek i całe ciasto.

Ozdabiamy.



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz