czwartek, 25 maja 2017

Sernik japoński

Nie będę udawała, że wyszedł idealnie - nie o to chodzi w gotowaniu. Jest nad czym popracować, ale nie mogłam się oprzeć, by pokazać Wam ten przepis. Niesamowicie delikatny sernik. Wręcz puch. Pięknie pachnący, nieziemsko smaczny.

Lekko opadł, co walorów smakowych nie zmieniło. Kwestia wprawy, ale warto.


Składniki:

  • 140 g cukru pudru
  • 6 jajek - białka i żółtka osobno
  • 50 g masła
  • 250 g kremowego serka
  • 100 ml mleka
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Masło, serek i mleko umieszczamy w misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszać do połączenia składników.
Do przestudzonej masy dodajemy obie mąki oraz żółtka i mieszamy do połączenia składników.
Białka ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier cały czas miksując.
Powoli łączymy białka z masą serową, bardzo delikatnie mieszając.
Całość wlewamy do formy 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut, a następnie kolejne 30 minut w 130 stopniach.
Po tym czasie studzimy.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz