sobota, 12 maja 2012

Muffiny razowe z rabarbarem i kruszonką

Nie wiem, jak Wam, ale smak dzieciństwa kojarzy mi się ze smakiem ucieranego bądź drożdżowego ciasta z rabarbarem. Babcia robiła niepowtarzalne, puszyste...na takim grubym spodzie i jeszcze ta kruszonka... Zawsze jeszcze był w tym dniu kompot z rabarbarem, który stał w wielkim dzbanku... 
Chciałam trochę przywołać ten smak i upiekłam muffiny z rabarbarem. Tylko, że są razowe i z brązowym cukrem...to taka trochę zdrowsza wersja. I kompot też jest :) 





Składniki:

  • 125 ml mleka
  • 70 g masła roztopionego w mikrofali
  • 2 jajka
  • 230 g mąki pełnoziarnistej (Lubella)
  • 150 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g rabarbaru (obrany i pokrojony w kostkę)



Kruszonka:

  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukry brązowego
  • łyżka mąki pełnoziarnistej

Ciasto: Składniki mokre wymieszać w jednym naczyniu, w drugim składniki suche. Następnie połączyć mokre z suchymi, dorzucić rabarbar i delikatnie wymieszać. 
Kruszonka:  masło(najlepiej zimne) połączyć z cukrem i mąką mieszając dłonią w misce. Należy strać się, aby ciasto było sypkie. 
Napełniać papilotki do wysokości 3/4 ścianki. Posypać kruszonką. 
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni około 15 minut.

  



3 komentarze:

  1. Zapomniałam, że to sezon na rabarbar. A ja ciągle w jabłkach siedzę... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale te z rabarbarem muszą być bajecznie pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rok temu robiłam identyczne. Były przepyszne.

    OdpowiedzUsuń