sobota, 3 marca 2012

Muffiny mocno razowe o smaku kawy i czekolady

Nie ma weekendu bez pieczenia, i bez babeczek! Tym razem babeczki moooocno razowe, bo mąka tylko żytnia razowa i pszenna razowa. Dzięki jabłku są winne i lekko wilgotne, a migdały i gorzka czekolada to niespodzianka czyhająca w środku. Myślę, że mogą być świetną alternatywą na pożywane śniadanie. Taka jedna babeczka przed intensywnym treningiem, jaki sobie dziś sprawiłam, była strzałem w dziesiątkę! A przepis? Skleciłam z kilku, więc nie podaję źródła :)



Składniki: (na 2 blaszki po 12 sztuk) 

SUCHE:
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (użyłam Demarera)
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczanej
  • migdały
  • gorzka czekolada (po kostce na babeczkę)
  •  garść rodzynek

MOKRE: 
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka 
  • starta na mus połówka jabłka

Przygotowanie:
Składniki suche i more wymieszać w 2 osobnych miskach (bez czekolady i migdałów). Następnie połączyć składniki w jednym naczyniu. Wlewać łyżkę ciasta do papilotki, wkładać 2-3 migały i kostkę czekolady. Następnie przykryć drugą łyżką ciasta. Wypełniamy foremki do 2/3 wysokości. Po wierzchu posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez 15-20 minut.


7 komentarzy:

  1. czesto pieke takie razowe, koniecznie z duuuza iloscią cynamonu !

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam muffinki na cięższych mąkach. śniadanie idealne

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomite! Same zdrowe składniki i taki pyszny efekt :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie kawy i czekolady? Jestem zdecydowanie za! :)
    A te Twoje muffinki są po prostu niezwykłe! Jak mogłam trafić tu dopiero teraz? :P

    OdpowiedzUsuń