sobota, 14 stycznia 2012

Muffiny razowe z makiem

To zdrowa wersja muffinów. Trochę oszukałam, bo dodałam mniej tłuszczu niż zazwyczaj. Ale wszystko w trosce o mniejszą kaloryczność. Słodzone są jedynie miodem, a cukier (brązowy) jest jedynie posypką. Są świetną alternatywą zdrowego śniadania.




Składniki: 
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki miodu ( może być więcej; jeśli nie jest płynny, warto go rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali)
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • garść suchego maku
  • garść całych migdałów
  • 2 jabłka
  • 5 łyżek oleju
  • brązowy cukier do posypki
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, w drugiej wymieszać jogurt naturalny, miód, jajka, olej. Połączyć suche składniki z mokrymi. Dorzucić migdały i  mak. Wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Nakładać łyżkę ciasta do foremki, następnie układać kawałki jabłek i przykryć kolejną łyżką ciasta. Posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekanika i piec w temp 180 stopni ok. 15-20 mnut.


1 komentarz: