poniedziałek, 6 czerwca 2011

Tarta z mascarpone i truskawkami


 

Tęsknota za francuskimi tartami jest przeogromna. Wiem, że nigdy nie uda mi się podrobić tego smaku.... ale próbować można :) Tartę z mascarpone zrobiłam ją po raz pierwszy i wyszła wspaniała! W sam raz na upalne dni!



SKŁADNIKI 
Kruchy spód:
• 200 g mąki
• 2 - 3 łyżki cukru pudru
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem mascarpone:
• 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
• 5 łyżek cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej

Truskawki z malinowym syropem:
• 1/2 kg truskawek
• 5 łyżek konfitury malinowej lub soku  z malin

Przygotowanie:
  • Kruchy spód: Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.
  • Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ziarnami fasoli. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i pozostawiając część obciążenia, piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie.
  • Krem mascarpone: Ser mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty.
  • Przed samym podaniem na krem wyłożyć truskawki w syropie.
  • Truskawki z malinowym syropem: truskawki opłukać i oderwać szypułki, przekroić na połówki. Konfiturę  ostudzić i połączyć z truskawkami. Jeśli tartę będziemy przechowywać dłużej, najlepiej nie wykładać truskawek od razu, tylko zrobić to dopiero przed samym podaniem, np. już na talerzykach, na odkrojonych kawałkach ciasta. Zapobiegnie to namoczeniu kruchego spodu sokami.
* konfiturę malinową można zastąpić świeżymi malinami, ugotowanymi z cukrem i przeciśniętymi przez sito.




 

5 komentarzy:

  1. Ja nigdy tarty nie robiłam, ale to co widzę tu wygląda przepysznie :) Aż mnie korci, żeby znaleźć czas dla tego smakołyka, zwłaszcza, że poszukuję truskawkowych przepisów :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga, ale to pysznie wygląda!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, ale kusisz :). Na razie zrobiłam śmietanowca 'jogurtowca' jest pyszny. Wstawiłam fotkę na swojego bloga :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń