wtorek, 17 listopada 2009

Muffinki cytrynowo-kokosowe


Raj dla podniebienia. Prosty, a jakże wdzięczny wypiek. Ostatnio uświetnił imprezę parapetową  u kolegi.


Muffinki cytrynowo-kokosowe

Składniki na 12 muffinek
1,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 łyżek wiórków kokosowych
2 jajka
120 g stopionego masła
sok z 2 cytryn
otarta skórka z 2 cytryn
szczypta soli

Składniki mokre wymieszać ze składnikami suchymi. Napełnić papilotki muffinkowe do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec 20 minut, może trochę krócej, do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce.


Lukier:
100 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Gdyby był bardzo gęsty dolać łyżkę wody lub mleka. Posmarować lukrem babeczki.

Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz