czwartek, 24 września 2009

Papryka faszerowana





Składniki (dla 2 osób):
- 4 średnie papryki (zielona, czerwona lub żółta)
- woreczek ryżu brązowego
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- pół puszki zielonego groszku
- 6 pieczarek
- 2 małe cebule
- 4 pomidory
- kostka bulionowa
- sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, pieprz ziołowy


Przygotowanie:
Paprykę umyć, odkroić górę, tak, aby powstało wieczko; wyjąć gniazda z ziarnami. Ugotować ryż na sypko. Na rozgrzaną patelnię teflonową wrzucić mięso mielone, pokrojoną cebulkę, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki oraz 1 sparzonego wcześniej i obranego ze skórki i pokrojonego pomidora. Wszystko smażyć kilka minut, później przesypać do miski i połączyć z ryżem i groszkiem. Przyprawić do smaku. Napełnić każdą paprykę farszem, przykryć wieczkiem. Można wieczko przymocować wykałaczkami. Do niskiego garnka wlać szklankę wody, kostkę bulionową oraz pozostałe pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę), gotować kilka chwil. Następnie w tym garnku ułożyć papryki z farszem. Gotować wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem kilkanaście minut. Trzeba uważać, aby nie rozgotować papryki zbyt mocno. Można doprawić jeszcze sos do smaku. Podając posypać koprem.
Smacznego!






1 komentarz:

  1. wygląda przepysznie!
    dodałam bloga do obserwowanych, może nauczę się gotować ;) albo chociaż piec...

    OdpowiedzUsuń