wtorek, 28 lipca 2009

Sernik Dukana



Zważywszy na fakt, że w moim życiu uległam modzie na odchudzanie, postanowiłam spróbować także diety proteinowej. Dieta jak najbardziej skuteczna, ale jak to z dietami bywa... wymaga wyrzeczeń. Aby choć trochę osłodzić sobie (słodzikiem!) te trudne chwile, postanowiłam upiec słynny Sernik Dukana. To bardzo proste ciasto, w smaku przypomina trochę leniwe pierogi... tak twierdzi moja Babcia.

Składniki
500 g serka homogenizowanego 0%
1 kostka chudego twarogu (200g)
6 jajek
3 łyżek otrąb pszennych
6 łyżek otrąb owsianych
20 tabletek słodzika (to w zależności od naszych upodobań - musi być dosyć słodkie)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy(może być starta skórka z cytryny)

Wykonanie
Otręby ze słodzikiem zmielić ( ja posłużyłam się starym młynkiem do kawy mojej mamy).Żółtka jajek oddzielić od białek. Ser (homogenizowany i twaróg) wyrobić mikserem z żółtkami, do wyrobionej masy dodać otręby ze słodzikiem. Białka ubić na sztywno i dodawać masę serową. Wszystko dobrze wymieszać. Na końcu dodać troszkę aromatu cytrynowego oraz proszek do pieczenia.
Wylać ciasto do tortownicy (bez smarowania masłem). Piec 30 min. w 175 stopniach.
To wersja na taki średniej wielkości sernik, można oczywiście piec mniejsze, np. w naczyniach żaroodpornych, wtedy proporcjonalnie mniej składników.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. wczoraj robiłam jest przepyszny a jak doda się sporo aromatu jest nawet lepszy od sernika wiedeńskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie zrobiłam ten serniczek - dodałam aromat rumowy. PYCHOTA :)))

    OdpowiedzUsuń