Składniki na ciasto:
- 125 ml mleka
- 400 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 110 g cukru
- 80 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 600 g twarogu zmielonego dwukrotnie
- 2 żółtka
- garść rodzynek
- 70 g cukru
Wykonanie:
Składniki na nadzienie mieszamy ze sobą dokładnie.
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut.
Do mąki dodajemy jajka i masło. Całość mieszamy z rozczynem z drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie - podsypując mąką - rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. smarujemy serem i zawijamy jak roladę.
Całość włożyłam, do wyłożonej papierem do pieczenia, małej keksówki, by się nie "rozlazło".
Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz