Te bułeczki jedliśmy na ciepło, popijając mlekiem prosto od krowy.
Pycha.
Składniki:
- 75 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 0,5 kg mąki
- słoiczek wybranego przez was dżemu (u mnie z czerwonej porzeczki)
Wykonanie:
Do ciepłego mleka wrzucamy drożdże i cukier. Zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie wkładamy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na około 2h, do wyrośnięcia.
Całość, podsypując w razie potrzeby mąką, rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę (jak ostatnio naszą struclę serową).
Kroimy na plastry (grubość według upodobań), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (ja lubię bledsze).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz