Nie mogłam się oprzeć.
Sernik... to jest to.
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego, 2x zmielonego
- 8 jajek
- 1.25 szklanki cukru
- 150 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść rodzynek i skórka pomarańczowa do smaku
Wykonanie:
Dno małej tortownicy, wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy same żółtka. Potem twaróg i obie mąki. Na końcu dodajemy rodzynki i skórkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i potem delikatnie łyżką mieszamy z masą serową.
Pieczemy około 60 minut w 170 stopniach. Wystudzić w piekarniku, a następnie wsadzić do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz