Moje dzieci wygrzebią z niego rodzynki i zaczną od kruszonki.
Czasem się zdarzy, że zostawiam ciasto na blacie, wracam... ciasto jest, tyle że kruszonka gdzieś zniknęła...
Składniki:
Kładziemy kolejno na dno miski:
- 10 dkg rozkruszonych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 roztrzepane jajka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
Zostawiamy na 3 godziny w ciepłym miejscu.
Kruszonka:
- 1/2 kostki zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
Całość zagniatamy do połączenia składników.
Po 3h ciasto wyrabiamy mikserem i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Można teraz porozrzucać wybrane owoce (u mnie czarna porzeczka) i kruszonkę.
Pieczemy w 180 stopniach, aż ciasto będzie rumiane.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz