Składniki:
- 150 g herbatników zbożowych
- galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
- 2 średniej wielkości marchewki
- 250 g zmielonego twarogu
- 150 g cukru pudru
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 łyżki miodu
- 250 ml wody
- 3/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Ciastka miksujemy na sypką masę i wsypujemy je na dno szklanego, w których będzie sernik - stanowią one jego spód. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia. Jedną z marchewek ścieramy na małym oczku, łączymy ją z serem i pudrem. Doprawiamy cynamonem. Mleko skondensowane ubijamy mikserem na puszystą masę i łączymy z masą serową. Na koniec dolewamy do wszystkiego galaretkę.
Całość wlewamy powoli do naszych szklaneczek i wstawiamy do lodówki, by zastygło.
Karmelizowana marchewka - naszą drugą marchew ścieramy na paski obieraczką do warzyw. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki miodu i wkładamy nasze pomarańczowe warzywko. Karmelizujemy około 5 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz