poniedziałek, 6 lutego 2017

Kurczak po meksykańsku

Wymyślanie obiadów to chyba moja największa zmora. Każdy przy stole lubi co innego, więc wymyślenie czegoś co każdemu przypadnie do gustu jest prawdziwą sztuką. No ale czasem się uda i przepis zostaje z nami na stałe. Mam nadzieję, że tak będzie w tym wypadku.

Składniki:

  • 3 kurze piersi
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka fasoli czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • pół świeżej papryki
  • garść natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 6 goździków
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • niecała łyżeczka pieprzu Cayenne
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa do smażenia



Wykonanie:
Cebulę podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy czosnek.
Dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę podsmażamy.
Dodajemy pokrojone w kostkę piersi i podsmażamy dalej.
Dodajemy kukurydzę, fasolę, przecier pomidorowy i sok z cytryny.
Dusimy a następnie dodajemy natkę pietruszki i pokrojoną paprykę.

No i gotowe, dużo składników, a jednak bardzo szybko :)


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz