Myśląc
o pizzy, takiej dobrej......myślę o Mediolanie i Rzymie, gdzie
próbowałam kilku, w kilku miejscach... Taka na cienkim cieście,
które nie opada, z małą ilością składników, z pysznym
sosem.... Tęsknię za kuchnią Włoch, ale nie ustaję w moich
włoskich próbach w mojej kuchni...
I
oto jedna z prób. Pizza, wg przepisu Kwestii
Smaku To taka pizza, której ciasto leżakuje w lodówce, im
dłużej tym lepiej. Oczywiście, kiedy pojawia się pomysł..."a
może dziś pizza"... nie ma mowy, aby ciasto leżakowało. Tak
więc zarabiam je na 2-3 porcje, aby można było powtórzyć
przyjemność za kilka dni.
Składniki
(3 pizze o średnicy ok. 25 cm):
- 3 szklanki mąki pszennej - typ 650
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 300 ml wody (letniej)
- 2 łyżki oliwy
Wyrabiamy
ciasto:
Do
misy miksera przesiać mąkę. Dodać drożdże, sól i cukier.
Wymieszać. Dodać wodę i oliwę. Wyrabiać mikserem, aż
składniki się połączą. Następnie przełożyć je na stolnicę.
Oprószyć dłonie mąką i wyrabiać ciasto kilka minut. Gdy
przestanie się kleić do rąk, uformować kulę i podzielić na 3
części i włożyć w pojemnikach plastikowych lodówki
na przynajmniej 24 h (ciasto zwiększy objętość
kilkukrotnie, więc pojemnik powinien być większy...).
Na 2 h
przed pieczeniem pizzy wyjąć ciasto, przełożyć je do
miski i przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotować blaszki do pieczenia oraz sos.
Sos:
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 400 g przecieru pomidorowego (z kartonika)
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli i pieprzu
Masło rozgrzać w
rondelku z oliwą, przecisnąć przez praskę czosnek, i podsmażyć
go na tłuszczu. Dodać przecier, gotować 2-3 minuty. Dodać resztę
składników i zagotować. Przed wyłożeniem na ciasto dobrze
schłodzić.
Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia rozciągając
je po brzegi. Posmarować ciasto sosem i dodać ulubione składniki.
U mnie szynka, pieczarki, tarta mozzarella.
Pizze wstawiamy do
nagrzanego piekarnika na 250 stopni i pieczemy ok 15
minut.
Smacznego!!!
Wygląda wyśmienicie i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńW weekend wypróbuje przepis u siebie ;)