Ten przepis poleciła mi ze strony Allrecipes.com moja przyjaciółka. Prosty, łatwy, przyjemny, pozostawiający w domu wizję rynku w Maroko :) Moje marzenie-ale nie jestem pewna czy by mnei przepuścili przez granicę do domu :P
Składniki:
- 1kg mięsa z kurczaka (drobne, pierś, cały kurczak) - w przypadku piersi-pokrój ją na mniejsze części, w przypadku kurczaka obierz go ze skóry i pokrój na części
- 3 cebule pokrojone w plastry
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki pieprzu Cayenne
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- woda-tyle by zakryło mięso
- oliwa
Cebulę przesmażyć na oliwie.
Dodać cynamon i liść laurowy.
Mieszając dodać imbir, paprykę, curry, cukier, sól, pieprz Cayenne (w oryginale dodaje się go tuż przed podaniem) oraz czosnek. Mieszać przez 2 minuty aż zacznie przybierać konsystencję pasty.
Wrzucić kurczaka, koncentrat pomidorowy i zalać wodą tak by wszystko zakryło.
Gotować aż mięso będzie miękkie - w zależności od rodzaju użytego mięsa.
Tuż przed podaniem skropić mięso sokiem z cytryny.
Moje uwagi:
Curry najlepiej podawać z ryżem.
Danie smakuje lepiej przygotowane dzień wcześniej.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz