poniedziałek, 20 stycznia 2014

Raz dwa trzy! Tarta z brzoskwiniami.

Macie ochotę na coś słodkiego, orzeźwiającego i wartego grzechu? Oto przedstawiam Wam tartę z brzoskwiniami. Trochę czasu musiałam jej poświęcić, ale naprawdę było warto!




Składniki (na formę o średnicy 28 cm - u mnie ceramiczna)

  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g masła (schłodzone, pokrojone w kosteczkę)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
Wierzch:
  • 250 g serka marscapone
  • 1,5 tabliczki białej czekolady)
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • galaretka brzoskwiniowa

Wykonanie:
W dużym naczyniu wymieszać mikserem (lub rozcierać dłonią) mąkę  z masłem. Dodać cukier, sól i jajko. Następnie zarobić na stolnicy. aż powstanie gładka kula. Owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3 h. Po 3 godzinach rozprowadzić równomiernie ciasto w dobrze natłuszczonej formie, również uformować ścianki. Nakłuć ciasto widelcem oraz przykryć ciasto folią aluminiową, rozsypać na niej ziarna fasoli (aby ciasto nie rosło podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze ok 10-15 min, aż nabierze złotego koloru.  Ciasto wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. W naczyniu wymieszać mikserem czekoladę z marscapone i rozsmarować na cieście.

Brzoskwinie odsączyć, pokroić na plastry i ułożyć na kremie, dość ściśle. Następnie zalać ścinającą się galaretką.

Ciasto najlepiej smakuje podawane w temperaturze pokojowej. 
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz