Chleba chcę,
Lecz i wiedzieć mi się godzi,
Z czego też to chleb się rodzi?
DEF
Naprzód siew:
Rolnik orze ziemię czarną
I pod skibę rzuca ziarno
HKJ
Ziarno w lot
Zakiełkuje w ziemi łonie,
I kłos buja na zagonie.
Ł i L
Gdy już cel
Osiągnięty gospodarza,
Zboże wiozą do młynarza.
MNO
Każde źdźbło,
za obrotem kół, kamienia,
W białą mąkę się zamienia.
PQS
To już kres!
Z młyna piekarz mąkę bierze
I na zacier rzuca w dzieże.
RTU
I co tchu
W piec ogromny wkłada ciasto,
By chleb miały wieś i miasto.
WXZ
I chleb wnet!
Patrzcie, ile rąk potrzeba,
Aby mieć kawałek chleba.
Składniki:
- 1 kg zwykłej mąki pszennej
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki otrębów pszennych
- 3 łyżki słonecznika
- 5 dag świeżych drożdży
- 1,5 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki octu
- 3/4 litra ciepłej wody
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Suche składniki mieszam ze sobą. Po dodaniu wody z drożdżami mieszam wszystko widelcem, aż uzyskam jednolitą masę. Jest to tak proste, że nie trzeba go specjalnie zagniatać rękoma.
Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Nastawiamy piekarnik na 250 stopni.
Ponownie ugniatamy ciasto po upływie 20 minut i przekładamy do natłuszczonych i wysypanych bułką foremek keskówek- z tego przepisu wychodzą aż dwie :)
Bochenki można posypać mąką albo smacznymi ziarenkami według uznania.
Moje rady:
Odradzam formy sylikonowe- gdy ciasto wyrasta- "rozłażą" się. Ciasto jest wtedy mało kształtne.
ps. Pani Steniu- dziękuję :*
Smacznego:)
Domowy chlebek - najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny ten przepis , ale nie wiem ile się piecze chlebek ?
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj , piekę godzinę.