środa, 8 stycznia 2014

Sernik z kokosową pianką

 Ten sernik kojarzy mi się zawsze ze świętami w domu, czy to Bożym Narodzeniem, czy też Wielkanocą. Moja mama robi go od zawsze, a w sumie na początku był eksperymentem. Polecam go Wam gorąco!



Składniki na spód:

  • 2 szkl. mąki
  • 15 dag masła (pokrojone w kostkę)
  • 2 całe jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 dag cukru
Mąkę przesiać na stolnicę, usypać górkę, Dodać pokrojone masło, cukier, jajka i proszek. Ze składników zarobić ciasto, uformować kulę, następnie rozwałkować. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem i osypaną tartą bułką blaszkę.

Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego (np. President)
  • 2 budynie  śmietankowe
  • 2,5 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 6 żółtek
  • olejek pomarańczowy
  • cukier waniliowy
  • 15 dag cukru

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy, olej, wlać rozpuszczone w mleku budynie, dobrze wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wylać na ciasto kruche. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 35 minut.

Pianka kokosowa
  • 15 dag cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 6 białek

Ubić białka z cukrem na sztywno, dodać wiórki, wymieszać.
Wylać na gorący sernik, zapiec ok 15 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz