Składniki na spód:
- 2 szkl. mąki
- 15 dag masła (pokrojone w kostkę)
- 2 całe jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 16 dag cukru
Mąkę przesiać na stolnicę, usypać górkę, Dodać pokrojone masło, cukier, jajka i proszek. Ze składników zarobić ciasto, uformować kulę, następnie rozwałkować. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem i osypaną tartą bułką blaszkę.
Masa serowa:
- 1 kg sera mielonego (np. President)
- 2 budynie śmietankowe
- 2,5 szklanki mleka
- 4 łyżeczki oliwy
- 6 żółtek
- olejek pomarańczowy
- cukier waniliowy
- 15 dag cukru
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy, olej, wlać rozpuszczone w mleku budynie, dobrze wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wylać na ciasto kruche.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 35 minut.
Pianka kokosowa
- 15 dag cukru
- 20 dag wiórek kokosowych
- 6 białek
Ubić białka z cukrem na sztywno, dodać wiórki, wymieszać.
Wylać na gorący sernik, zapiec ok 15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz