Złocisty kolor pieczonego ciasta i zieleń brokułów.
Składniki:
- 60 g masła
- 3 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- sól, pieprz
- różyczki z jednego średniego brokuła
- 1 duża cebula
- 1 opakowanie sera feta pokrojonego w kostkę
- 4 jajka
Wykonanie:
W rondelku roztopić 30 g masła, wsypać mąkę i smażyć około 1 minutę, mieszając.
Cały czas mieszając dolewać mleka. Zdjąć z ognia gdy zgęstnieje.
Przyprawić solą i pieprzem.
Brokuły gotować przez 2-3 minuty. Grubo posiekać.
Reszta masła służy do podsmażenia, posiekanej w kostkę cebuli i wysmarowania foremek.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z sosem, cebulą, brokułami i serem.
Białka ubić na pianę. Całość delikatnie mieszamy z pianą.
Masą wypełniamy foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz