Składniki na spód:
- 150 g ciastek zbożowych
- 50 g roztopionego masła
Składniki na mus:
- 200 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 180 g gorzkiej czekolady
- 80 ml likieru amaretto
- 100 - 200 g malin (u mnie moje zrywane w lipcu i zamrożone po delikatnym ułożenie w pojemniku)
Ponadto:
- kakao do ozdobienia
Wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze - aż będę jak piasek. Dodajemy roztopione masło i mieszamy dokładnie. Masę wysypujemy, na wyłożoną papierem do pieczenia, tortownicę i lekko ugniatamy (ja użyłam tłuczka do ziemniaków).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Śmietanę - z lodówki - ubijamy na sztywno. Dodajemy serek, czekoladę, amaretto i ubijamy do połączenia składników.
Na spodzie z ciastek układamy maliny i na nie wylewamy masę czekoladową.
Wkładamy na całą noc do lodówki.
Ozdabiamy.
Świetny przepis! Zapraszam do siebie! Dopiero zaczynam :) http://kuchniakrzyska.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńMniam! Ale pyszności, ciężko przejść koło takiego deseru obojętnie :)
OdpowiedzUsuń