Czubek noża sprawdza się świetnie przy krojeniu na przykład pomidora - jest bardzo ostry, precyzyjny i szybko przebija się przez skórę.
Nożem siekałam cebulę, imbir, papryczki chilli. Kroiłam ziemniaki, surową pierś z kurczaka, gorący karczek. Jedyne w czym się nie sprawdził to mozzarella - ciężko wchodził w ser, a sam ser zostawał na nożu. Co innego działo się z serem camenmbert - bez problemu.
Przy używaniu takiego noża należy pamiętać o kilku zasadach: nóż najlepiej używać na desce drewnianej. Bambusowe i szklane deski odpadają - ją za twarde - nie wpłyną korzystnie na jakość ostrza. Od razu po myciu nóż trzeba dokładnie wytrzeć.
Z ciekawostek - drewno na rękojeść leży bez ingerencji rok albo i dwa lata, potem się je suszy, a następnie dopiero nasącza żywicą. Dopiero po tym czasie drewno nadaje się do wykonania z niego rękojeści.
Dajcie znać co sądzicie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz