Składniki:
- 3 szklanki startej na dużym oczku cukini
- 1 szklanka bułki tartej
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Wykonanie:
Cukinię po starciu posypać solą i zostawić, by puściła sok.
Cebulę pokroić, czosnek też i podsmażyć razem
Cukinię odsączamy.
Białka bijemy na pianę a w tym czasie resztę składników mieszamy razem.
Pianę dodajemy na sam koniec i bardzo delikatnie mieszamy.
Całość wkładamy do "keksówki" wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (chyba, że jest sylikonowa). i pieczemy w 200 stopniach C przez 60-70 minut. Jeżeli się za bardzo zrumieni przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.
Smacznego :)
Ciekawe, muszę spróbować, bo mi się cukinis poniewiera))
OdpowiedzUsuń