Składniki na spód:
- 150 g ciastek zbożowych
- 40 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu mielonego 2 razy
- 250 g serca mascarpone
- 4 jajka
- 110 g cukru
- 170 g puree z dyni
- 200 g masy kajmakowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Ciastka i masło umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy je, aż uzyskamy dość sypką masę. Całość wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę 23 cm. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 minut.
Gdy forma przestygnie owijamy ją szczelnie folią aluminiową, bo sernik będziemy piec w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w mikserze i miksujemy do połączenia składników.
Całość wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w brytfannie do poły napełnionej wodą, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez około godzinę.
Gdy sernik przestygnie wkładamy go na noc do lodówki.
Sernik przed podaniem oprószyłam kakao.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz