A więc do dzieła.
Spójrzcie na moją wariacje.
Składniki:
- 0,5 szklanki ugotowanej soczewicy
- 1 paczka włoszczyzny w paski
- 0,5 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 1 cebula w plastrach
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy je i miażdżymy na gładkie puree.
Warzywa podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem. Doprawiamy i dusimy, aż bulion wyparuje. Do całości dodajemy koncentrat wymieszany z mąką. Dokładnie mieszamy i wygładzamy.
Ja swoje danie od razu robiłam na żeliwnej patelni, którą będę mogła włożyć bezpośrednio do piekarnika.
Ziemniakami układamy na mięsno - warzywnej mieszance, wygładzając je.
Patelnię wkładamy do piekarnika i zapiekamy, aż ziemniaki będą się rumienić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz