U mnie nic się nie zmarnuje (przynajmniej się staram, żeby tak było), a chłopaki uwielbiają ziemniaczane przeróbki.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 500 g pieczarek
- pęczek natki
- masło
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Potem je tłuczemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i jajko.
Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i doprawione smażymy na maśle. gdy wystygną dodajemy posiekaną natkę
Na dno, wyłożonej papierem do pieczenia, keksówki wykładamy połowę ziemniaków. Ugniatamy.
Wykładamy pieczarki i dokładnie przykrywamy drugą połową ziemniaków.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż wierzch zacznie robić się rumiany.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz