Wiem wiem. Mega słodkie. Mega kaloryczne.
T R U D N O.
Składniki na bezę:
- 5 białek jajek
- 400 g cukru
Składniki na krem:
- 200 g serka mascarpone
- 150 g masy kajmakowej z puszki
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 7 posiekanych daktyli
- 7 posiekanych, suszonych śliwek
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki rumu
Wykonanie:
Beza:
Białka ubijamy na puszystą pianę. Najpierw na wolnych obrotach stopniowo zwiększając.
Cukier dodajemy po trochu.
Masę dzielimy na dwie części. Dla mnie pomocne jest odrysowanie koła z tortownicy na papierze do pieczenia. Tak więc naszą pianę rozsmarowujemy na tych kołach.
BEZY SUSZYMY W PIEKARNIKU od 2 do 3 godzin, nagrzanym do 90 stopni.
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy z pudrem na sztywno.
Serek miksuje z masą kajmakową, aż do połączenia składników.
Owoce suszony moczę w rumie.
Ubitą śmietanę dodaje do masy serkowo-kajmakowej. Wszystko mieszamy bardzo delikatnie, by nie straciło lekkości.
Na sam koniec dodaję odcedzone owoce. Delikatnie mieszamy.
Przekładamy na blat bezowy i przykrywamy drugim blatem.
Ozdabiamy według uznania - u mnie kakao i cukier puder.
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy z pudrem na sztywno.
Serek miksuje z masą kajmakową, aż do połączenia składników.
Owoce suszony moczę w rumie.
Ubitą śmietanę dodaje do masy serkowo-kajmakowej. Wszystko mieszamy bardzo delikatnie, by nie straciło lekkości.
Na sam koniec dodaję odcedzone owoce. Delikatnie mieszamy.
Przekładamy na blat bezowy i przykrywamy drugim blatem.
Ozdabiamy według uznania - u mnie kakao i cukier puder.
Smacznego :)
Chętnie bym wypróbowała ten przepis, ale niestety nie wiem, czy mi się uda stworzyć takie cudo.
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3
Bezę posypywać cukrem pudrem? To jakaś porażka! A gdzie są orzechy w kremie?
OdpowiedzUsuń