I każdy z nich mi smakuje.
Przed nami jeszcze kilka przepisów, ale dziś prezentuje Wam ten.
Składniki na spód:
- 180 g zbożowych ciastek
- 80 g roztopionego masła
Ciastka miksujemy w malakserze - wtedy rzeczywiście powstaje sypka masa, idealna na spód. Dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy dokładnie. Masę wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy.
Składniki na masę serową:
- 250 g twarogu (np. krajanka)
- 250 g serka (typu philadelphia)
- 125 ml śmietany kremówki
- 3 duże jajka
- 150 g miodu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
Sery umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką masę (dzięki temu nie musimy krajanki mielić). Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. Całość wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 60 minut. Studzimy w piekarniku a potem wkładamy do lodówki.
Całość ozdobiłam kakao i orzechami włoskimi.
Smacznego :)
Oj jaki wspaniały!
OdpowiedzUsuńI w korzennych klimatach...