Zaczynamy od hitu - SERNIK MIĘTOWY :)
Przepyszny, orzeźwiający.
Polecam.
Składniki na spód:
- 130 g ciastek zbożowych
- 50 g roztopionego masła
Ciastka wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż będą sypkie. Dodajemy masło, mieszamy, a całość wysypujemy na, wyłożone papierem do pieczenia, dno tortownicy. Ugniatamy i odstawiamy.
Składniki na masę serową:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu miętowego
- 300 g twarogu typu krajanka
- 300 g serka typu philadelphia
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropli zielonego barwnika (opcjonalnie)
Sery wkładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę.
W misce miksera ubijamy jajka, potem dodajemy cukier. Następnie dodajemy sery i miksujemy na gładką masę.
Dodajemy śmietanę, mąkę pszenną i ziemniaczaną, a na sam koniec ekstrakt.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika. Temperaturę od razu zmniejszamy do 150 stopni. Pieczemy około 1-1,5 godziny.
Studzimy w piekarniku.
Najlepiej podawać schłodzone.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz