Pycha, lekkie, delikatne, ale smak wyrazisty...
Najlepsze z kawą, jeszcze gorące...
Składniki (na 8 sztuk):
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- garść płatków migdałowych
- 80 g startego marcepanu
- garść rodzynek wcześniej namoczonych
Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz rodzynek i marcepanu, szybko ze sobą zagniatamy. Resztę dodajemy gdy ciasto już jest mniej więcej ze sobą połączone.
Gdy wszystkie składniki są ze sobą idealnie połączone, tworzymy kulę i rozwałkowujemy ją, by powstało koło, na około 1 cm grube.
Kroimy koło jak pizze, na 8 części.
Scones układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Smacznego:)
Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń