piątek, 27 grudnia 2013

Rewelacyjne ciasto marchewkowe

Ciasto, które bije wszelkie rekordy popularności u mnie w domu, przedszkolu synów, wśród znajomych, młodych i starych... Po prostu rewelacja. Na dodatek jest to wypiek, którego nie można zepsuć.

Składniki:
  • 500g startej na dużym oczku marchewki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy jeśli nie jest silikonowa
Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i olej. Wrzucić marchewkę (ma być jej około 2 szklanek), proszek do pieczenia oraz cynamon. Przełożyć do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut (do suchego patyczka).



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. coś z przepisem jest nie ok, brak w składnikach mąki a cukru jest powiedziałabym delikatnie ponad miarę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękujemy za cenną uwagę, już zostało poprawione ;)

    OdpowiedzUsuń