Składniki na 12 babeczek:
- 250 g mąki (150 g mąki pszennej, 100 g mąki orkiszowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżki przyprawy piernikowej
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g masła (roztopionego)
- dżem jabłkowy (lub 1 średnie jabłko)
- garść rodzynek
- 1/2 tabliczki czekolady (na polewę)
Wykonanie:
Składniki suche (mąka, cukier, proszek, kakao, przyprawa piernikowa) wymieszać w misce. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre (mleko, jajko, masło). Następnie połączyć składniki suche z mokrymi. Następnie wsypać rodzynki.
Do foremek włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu (lub kawałek jabłka) i przykryć kolejną łyżką ciasta.
Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 175 stopni.
Udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Świątecznie tu bardzo :)
OdpowiedzUsuńI od razu robi się świątecznie ;) Pyszne babeczki!
OdpowiedzUsuń