Przepis ze strony Moje Wypieki. Łatwy, szybki a ile zabawy :) Pierniki sprawiły, że w domu pachnie cudnie Świętami...
Składniki
na ok 100 sztuk:
- ok 60 dag mąki pszennej
- 30 dag miodu (mój był twardy, rozpuściłam w kąpieli wodnej)
- 10 dag cukru pudru
- 12 dag masła (miękkiego)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika - 3 łyżki
- 2 łyżeczki kakao
Wszystkie
składniki ze sobą połączyć. Będzie się kleić, ale po kilku
minutach zagniatania, składniki połączą się w całość.
Uformować kulę. Odkroić kawałek, z którego będziemy w pierwszej
kolejności wycinać pierniczki. Resztę włożyć do lodówki -
później będzie się lepiej wałkować.
Podsypywać
mąką, wałkować na grubość 4-5 mm , wycinać pierniczki. Układać
na papierze do pieczenia, piec w 180 stopniach przez około 10 minut
( w zależności od grubości ciasta).
Lukier
idealny?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz