środa, 25 grudnia 2013

Kurczak curry - Murgh jalfrezi

Mimo że mrozy jeszcze nie przyszły ja jestem jakaś przemarznięta :( A to danie idealnie rozgrzewa. Zawdzięczamy to papryczce chili.

Składniki:
  • 4 kurze ćwiartki (można je z powodzeniem zastąpić piersią kurzą)
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 cebule-pokrojone w plastry
  • 2 ząbki czosnku-posiekane
  • 5g świeżego imbiru-posiekanego
  • 2 pomidory-obrane i pokrojone
  • 1 czerwona/zielona papryka-pokrojona w kostkę
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • papryczka chili-posiekana-OPCJONALNIE
  • sól i pieprz
Wykonanie:
 Ćwiartkę można przekroić na 2 części.
Cebulę podsmażyć kilka minut na oleju.
Dodać kurczaka, czosnek, imbir i podsmażyć przez kilka minut aż się zrumieni.
Dodać pomidory, czerwoną/zieloną paprykę i zalać bulionem. Przemieszać wszytko i zostawić na średnim ogniu przez kilka minut.
Na koniec wrzucamy przyprawy i papryczkę chili.
Gotować aż kurczak będzie miękki a płyn zredukuję się do połowy.

UWAGA: nie dotykamy oczu ani nosa krojąc papryczkę chili jeśli nam życie miłe :)



 Hmmm od razu mi cieplej :)

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Mniammm... smakowicie wygląda, na pewno spróbuję :) Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń