Składniki:
- 4 kurze ćwiartki (można je z powodzeniem zastąpić piersią kurzą)
- 1 szklanka bulionu
- 3 cebule-pokrojone w plastry
- 2 ząbki czosnku-posiekane
- 5g świeżego imbiru-posiekanego
- 2 pomidory-obrane i pokrojone
- 1 czerwona/zielona papryka-pokrojona w kostkę
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 łyżeczki zmielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- papryczka chili-posiekana-OPCJONALNIE
- sól i pieprz
Ćwiartkę można przekroić na 2 części.
Cebulę podsmażyć kilka minut na oleju.
Dodać kurczaka, czosnek, imbir i podsmażyć przez kilka minut aż się zrumieni.
Dodać pomidory, czerwoną/zieloną paprykę i zalać bulionem. Przemieszać wszytko i zostawić na średnim ogniu przez kilka minut.
Na koniec wrzucamy przyprawy i papryczkę chili.
Gotować aż kurczak będzie miękki a płyn zredukuję się do połowy.
UWAGA: nie dotykamy oczu ani nosa krojąc papryczkę chili jeśli nam życie miłe :)
Hmmm od razu mi cieplej :)
Smacznego :)
Mniammm... smakowicie wygląda, na pewno spróbuję :) Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuń