Choć wcale tego nie czuć w tym warzywie jest dwa razy więcej witaminy C niż w cytrusach. Ma też witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP. No i co najważniejsze ma witaminę E zwaną witaminą młodości :) Ze wszystkich warzyw korzeniowych ma najwięcej fosforu. Dawniej był stosowany jako lek na reumatyzm, artretyzm i wysokie ciśnienie. Dziś zachwyca gwiazdy Hollywood jako główny składnik diety odchudzającej (oczyszcza z toksyn, przyspiesza przemianę materii).
Składniki:
- 4 ziemniaki
- cebula
- 2 łyżki masła
- 2 duże selery
- sól, pieprz
Wykonanie:
- obraną, pokrojoną cebulę zeszklij w garnku na maśle, a potem dodaj do niej obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Chwilę smaż razem
- podsmażone warzywa zalej wodą i gotuj do miękkości. Następnie zupę zdejmij z ognia, przestudź i zmiksuj blenderem
- dopraw solą i pieprzem. Dolej tyle wody ile uważasz (w zależności jak gęsta zupę lubisz)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz