Składniki:
- 500 g mąki
- łyżeczka soli
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 175 ml ciepłego mleka
- duże jajko
- 75 g rodzynek
- 25 g posiekanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, sól, przyprawy i cukier wsyp do miski. Rozetrzyj w palcach z masłem.
Wymieszaj drożdże z odrobiną mleka i pozostaw do spienienia. Wlej drożdże do sypkich składników. Dodaj jajko, rodzynki, skórkę pomarańczy i resztę mleka.
Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj aż stanie się elastyczne. Umieść w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Zagnieć, uformuj bułeczki i ułóż je na blasze. Przykryj i zostaw na pół godziny. W tym czasie podgrzej piekarnik do 200 stopni.
Piecz przez 20 minut, aż dobrze wyrosną i będą złotobrązowe.
Smacznego :)
Mmm, jakie puchate :)
OdpowiedzUsuńMniam, smakowite :)
OdpowiedzUsuń