wtorek, 28 lutego 2012

Cytrynowe cupcakes z zielonym kremem :)

 
Składniki suche:
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody 
  • 1 szklanka brązowego cukru (lub mniej)
  • garść rodzynek
Składniki mokre:
  • 1 szklanka mleka
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
Dodatkowo: 
  • 150 ml śmietanki kremówki (30%)
  • opakowanie serka Philadelphia 
  • 3 łyżki cukru pudru ( wg uznania, może być więcej)
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • groszki czekoladowe 




Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych miskach. Następnie połączyć w jednym naczyniu.  Wypełniać papilotki ciastem do połowy wysokości.  Piec ok. 15 minut w 200 stopniach.

Śmietankę ubić  na sztywno, dodać serek, cukier puder i barwnik spożywczy. Dekorować babeczki za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego. Na wierzchu posypać groszkami czekoladowymi.Podawać schłodzone. 

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają, z chęcią bym taką zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne , tak mi sie z wiosną skojarzyły;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czećś! Piękne te Twoje cupcakes!
    Ja przyznam, że zawsze je kupuję - wydają mi się być bardzo słodkie wtedy..
    Ale nigdy nie robilam sama tej "czapeczki", muszę spróbować!

    ps. też lubię ikeowe foremki!:)

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli chciałaś zostać mistrzynią cupcakes to na moje oko już nią jesteś! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładne i takie zielonowiosenne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiosna prawie za oknem i wiosna na talerzu!
    Świetny pomysł na ożywienie stołu i wprowadzenie przyjemnego klimatu przez kolor ;))
    A cytrynowy smak jeszcze dodaje powiewu świeżości. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. a dziś ufoludkowe! świetnie wyglądają! ja robiłam coś podobnego z miętą.

    OdpowiedzUsuń