piątek, 24 lutego 2012

Cupcakes czekoladowe z pomarańczą



Składniki:
(na 2 blaszki - 24 sztuki)

Suche:
  • 20g mąki pszennej
  • 5 - 6 łyżek mąki pszennej razowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru (najlepiej ciemnego)
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • sok z 2 pomarańczy + miąższ
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • migdały całe
Mokre:
  • 200 ml mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • łyżka aromatu waniliowego 
  • 1 jajko
Przygotowanie:
Włączyć piekarnik na 200 stopni. Składniki wymieszać w osobnych miskach, następnie mokre wlać do suchych. Do każdej papilotki włożyć 2 migdały i kostkę czekolady.
Wkładać ciasto do wysokości 1/2 foremki.
Piec przez 15-20 minut w 200 stopniach.
Studzić na kratce.

KREM:

250 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru

ewentualnie barwnik spożywczy (u mnie pomarańczowy)

Śmietankę ubić  mikserem na sztywno, dorzucić cukier puder. Wymieszać.
Ostudzone babeczki ozdabiać kremem ze  śmietany.



1 komentarz:

  1. połączenie czekolady z pomarańczą -BAJKA! :D
    a Twoje babeczki wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń