Składniki:
(na 2 blaszki - 24 sztuki)
Suche:
- 20g mąki pszennej
- 5 - 6 łyżek mąki pszennej razowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru (najlepiej ciemnego)
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- otarta skórka z 2 pomarańczy
- sok z 2 pomarańczy + miąższ
- tabliczka gorzkiej czekolady
- migdały całe
- 200 ml mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- łyżka aromatu waniliowego
- 1 jajko
Włączyć piekarnik na 200 stopni. Składniki wymieszać w osobnych miskach, następnie mokre wlać do suchych. Do każdej papilotki włożyć 2 migdały i kostkę czekolady.
Wkładać ciasto do wysokości 1/2 foremki.
Piec przez 15-20 minut w 200 stopniach.
Studzić na kratce.
KREM:
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
ewentualnie barwnik spożywczy (u mnie pomarańczowy)
Śmietankę ubić mikserem na sztywno, dorzucić cukier puder. Wymieszać.
Ostudzone babeczki ozdabiać kremem ze śmietany.
połączenie czekolady z pomarańczą -BAJKA! :D
OdpowiedzUsuńa Twoje babeczki wyglądają bosko :)