czwartek, 16 lutego 2012

Cupcakes espresso z kremem marscapone

Pierwsze moje babeczki z kremem. Zakupiłam jakiś czas temu komplet barwników spożywczych (tak, tak wiem... niezdrowe, sztuczne itd. - ale co dziś zdrowe, co nie sztuczne? Przestrzeganie za wszelką cenę wszystkiego można zafundować astmę). Ale wracając do babeczek.  Przepis zaczerpnęłam z Moje Wypieki



Składniki na 24 babeczki (2 blachy)
  • 90 ml oleju
  • 125 g ciemnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 125 g mąki tortowej
  • 5 łyżek mąki razowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 - 2 łyżki mleka
  • rodzynki  
Przygotowanie:
Składniki suche wymieszać ze składnikami mokrymi. Wlewać ciasto do wysokości 1/2 papilotki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15-20 minut. Suszyć na kratce.


Krem:
  • 120 g serka marscapone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
  • barwnik spożywczy ( u mnie zielony w proszku).
Śmietankę ubić na sztywno mikserem, wrzucić serek marscapone, cukier puder i odrobinę laski wanilii. Na koniec dodać odrobinę barwnika.  


Krem nakładać szprycą (bądź rękawem z papieru) na ostudzone babeczki. Przechowywać  w lodówce. 





3 komentarze:

  1. spróbuję zrobić, tyle że bez barwników, bo u mnie słodkości muszą być absolutnie w kolorach beżowo-brązowych- bo takie są najsmaczniejsze;) i uwielbiam mascarpone

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ten krem nie jest za słodki? Bo chcę zrobić go na bazie serka mascarpone, ale razem ze śmietaną wydaję się ciężki i słodki. Z kolei bita śmietana zbyt lekka. Widziałam też przepis na połączenie mascarpone z żółtkami i cukrem...Sama nie wiem, jakieś sugestie? A muffiny zrobię jogurtowe, chyba są lżejsze, zobaczymy :) Fajnie, że znalazłam Twój przepis na krem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. krem jest w sam raz, można dodać więcej cukru, ale ja też wolę mniej słodkie.

    OdpowiedzUsuń