sobota, 25 lutego 2012

Czekoladowo-brzoskwiniowe cupcakes ze smerfowym kremem


 
Składniki suche:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody 
  • 1 szklanka brązowego cukru (może być mniej)
  • 3 łyżki kakao
Składniki mokre:

  • 1 szklanka mleka
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo: 
  •  brzoskwinie z zalewy
  • 150 ml śmietanki kremówki (30%)
  • opakowanie serka Philadelphia 
  • 3 łyżki cukru pudru ( wg uznania, może być więcej)
  • odrobina niebieskiego barwnika spożywczego
  • groszki czekoladowe
Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych miskach. Następnie połączyć w jednym naczyniu.  Wypełniać papilotki ciastem do połowy wysokości, do każdej babeczki dodać kawałek brzoskwini.  Piec ok. 15 minut w 200 stopniach.

Śmietankę ubić  na sztywno, dodać serek, cukier puder i barwnik spożywczy. Dekorować babeczki za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego. Po wierzchu posypać groszkami czekoladowymi.



4 komentarze:

  1. Widzę, że jesteś specjalistką od cupcakes :) Mi nigdy takie równiutkie nie wychodzą :( Gdzie kupujesz barwnik i te czekoladowe groszki?

    OdpowiedzUsuń
  2. To tak naprawdę moje pierwsze kroki z kremem :) Barwniki kupiłam na allegro (mam takie w proszku) a groszki w Almie. Ale w Realu kiedyś też widziałam.

    OdpowiedzUsuń