czwartek, 25 października 2018

Karkówka po cygańsku

Absolutna petarda!!! Takiego smaku dawno nie doświadczyłam. A w domu? Mogliby jeść to teraz na okrągło. Trochę pracy ale przy takiej ilości mięsa mamy kilka dni z głowy, albo dużą imprezę

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • sól i pieprz
  • mąka 
  • 4 cebule
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 duże czerwone papryki
Sos:
  • 1 szklanka wody
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki keczupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić w plastry (mniej więcej 1cm). Każdy kawałek doprawiamy i obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzać olej i smażymy mięso z obu stron po kilka minut. Usmażone kawałki wkładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie gęsiarka). 
Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry. Układamy na mięsie. Pokrojone pieczarki kładziemy na cebuli, a pokrojoną paprykę na pieczarkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i zalewamy mięso z warzywami.
Zamknięte naczynie żaroodporne, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 1,5 godziny.

Mięso wręcz rozpada się przy nakładaniu.




Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz