poniedziałek, 1 października 2018

Ciasto na maślance z twarogiem i z owocami

Ciasto powstało, gdy jeszcze swobodnie można było siedzieć w krótkich spodenkach na dworze i delektować się promieniami słońca. Teraz zostało nam oczywiście delektowanie się promieniami słońca, ale rzecz jasna nie w krótkich spodenkach.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 220 g maślanki
  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
Składniki na nadzienie:
  • 400 g owoców (u mnie 2 wersje - śliwki i gruszka)
  • 200 g twarogu
  • 16 g cukru waniliowego


Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy jajka.
Następnie dodajemy maślankę i mąkę z innymi suchymi składnikami - mieszamy do połączenia składników.
Całość przekładamy do tortownicy.
Twaróg mieszamy z cukrem, wykładamy na ciasto. 
Na całości układamy owoce.
Pieczemy przez około 30-40 minut.







Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz