Połączenie idealne.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżeczka oleju
- maki ile zabierze
Nadzienie:
- 100 g sera feta
- 200 g szpinaku mrożonego
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- garść tartego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
Sos pomidorowy:
- 0,75 l przecieru pomidorowego (u mnie domowy)
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą tak, by powstała gładka masa. Co oznacza, że mąki dajemy ile zabierze? Ciasto nie może być mocno lejące, ani zbyt gęste. Musi ładnie się nam na patelni rozlewać.
Rozmrożony, odcedzony szpinak mieszamy z resztą składników na nadzienie. Następnie nakładamy go na usmażone naleśniki i zawijamy w roladki.
W garnku, na oliwie dusimy cebulę z czosnkiem. dolewamy przecier, doprawiamy i redukujemy ilość na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy naleśniki, zalewamy sosem, obsypujemy dodatkową porcją mozzarelli lub parmezanu (jeśli mamy ochotę) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Smacznego:)
Rozmrożony, odcedzony szpinak mieszamy z resztą składników na nadzienie. Następnie nakładamy go na usmażone naleśniki i zawijamy w roladki.
W garnku, na oliwie dusimy cebulę z czosnkiem. dolewamy przecier, doprawiamy i redukujemy ilość na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy naleśniki, zalewamy sosem, obsypujemy dodatkową porcją mozzarelli lub parmezanu (jeśli mamy ochotę) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz