Jest idealny do babeczek czy ciast.
To jeden z podstawowych kremów stosowanych w cukiernictwie.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 6 żółtek
- 30 g masła
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
Mleko gotujemy razem z wanilią i wydrążonymi z niej ziarnami (przeciąć ja na pół i nożykiem zebrać nasionka). Gdy się zagotuje - zdejmujemy z gazu.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.
Do tej masy wlewamy mleko (wcześniej należy wyjąć laskę wanilii), cały czas mieszając mikserem.
Masę z powrotem umieszczamy w garnku i stawiamy na gazie cały czas miksując, aż masa zgęstnieje.
Masa ma mieć konsystencje budyniu.
Całość szczelnie przykrywamy folią spożywczą - folia ma przylegać do masy, żeby się na niej nie zrobił twardy kożuch.
Gdy przestygnie dodajemy masło i miksujemy mikserem.
Gdy przestygnie dodajemy masło i miksujemy mikserem.
Teraz można albo się rzucać do jedzenia albo elegancko przełożyć masę do worka cukierniczego i udekorować babeczki lub ciastka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz